Різдвяні привітання архієпископа Мефодія. 2017/2018р.
Розмістив Admin на December 22 2017 - 15:03:06



Різдвяне Послання
Високопреосвященнійшого Мефодія,архієпископа Сумського і Охтирського
боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним Сумської єпархії
Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Розширені новини

Різдвяне Послання
Високопреосвященнійшого Мефодія,архієпископа Сумського і Охтирського
боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним Сумської єпархії
Української Православної Церкви Київського Патріархату.


Христос рождається!
Дорогі брати і сестри у Христі!


Цим різдвяним привітанням виражаємо віру, що Різдво Христове є вічно живою подією в історії спасіння людства. Божий Син народився у Вифлеємі більш як дві тисячі років тому, але ми стаємо свідками чуда Його Воплочення постійно. І ось нині ми знову удостоїлися почути ангельську благовість: «…народився вам у місті Давидовім Спаситель, він же Христос Господь» (Лк. 2,11).
Урочисте свято Різдва Христового, яким «небо і земля нині торжествують», є для всіх нас джерелом невимовної радості та спонукою до вдячності і поклоніння Богові. І це не дивно, адже Бог народжується на землі як людина, народжується для того, щоб дарувати нам вічне життя. Тому, роздумуючи над різдвяною тайною, преподобний Єфрем Сирійський захоплено каже: «Благословенне Немовля, Яке розвеселило нині Вифлеєм! Благословенне Отроча, Яке нині дарувало людству юність! Благословенний Плід, Який нині схилився до голодних! Благословенний Багатий, Який раптово збагатив нашу убогість і доповнив наші нестачі!» (Єфрем Сирійський, Піснеспіви на Різдво Христове, 2).
Христове Різдво – це безцінний дар Божественної Любові людині, адже «цим виявилася до нас любов Божа, що Бог свого єдинородного Сина послав у світ, щоб ми жили через Нього» (І Йо. 4, 9). Прийнявши вигляд беззахисного немовляти, Божий Син принизив Себе, щоб забрати наші біди і скорботи, спасти нас від гріха та привести до Царства Небесного. Відтепер тільки з Ним і в Ньому полягають весь сенс, радість і повнота нашого життя, бо Він – наша «дорога, істина і життя» (Йо. 14, 6).
Христос своїм Різдвом засяяв світлом у темряві гріховності (пор. Йо. 1, 5), започаткував оновлення світу і дав нам «у своїй благодаті втіху вічну й добру надію» (ІІ Сол. 2, 16). Здавалося б, із пришестям Христа, Який приніс на землю мир і любов, повинні були б раз і назавжди зникнути зло і ненависть, війни і воржнеча. Проте Божа благодать не прищемляє свободи вибору людини. Як у час народження Христа у Вифлиємі не було нікого, хто б впустив до своєї оселі Божу Родину, так і тепер не всі відкривають Христові двері свого серця. Як тоді Іродові слуги шукали Боже Дитятко, щоб вбити Його, так і сьогодні зло різноманітним чином намагається опанувати світ, сіючи страх, насильство, ненависть, тривогу та війну. Людська злоба, ніби глузуючи з Божої любові, продовжує проявлятися у цьому світі, часто дуже брутальними способами. Як наслідок, сьогодні ми відчуваємо різноманітні загрози не тільки для нашого фізичного буття, але й для духовного благополуччя, бо існують спроби знищити моральні цінності та гідність особи, закладені в людській душі Богом.
Проте неповторна у своїй суті спасенна різдвяна подія, коли ми знову сподобилися благодаті зустрічати Спасителя світу, утверджує нас у переконанні про тріумф добра, правди і справедливості. Згадуючи сьогодні євангельську оповідь про Різдво Христове, ми сповнюємося впевненістю в переможну силу Божого Промислу, який провадить світ до добра і навіть зло обертає на благо. Не під силу було Іродові вбити Боже Дитя – не вдасться й брутальній силі знищити Божі ідеали у світі, хоч навіть якими крихкими та безпомічними вони не здавались би нам. Цю впевненість Церква виражає у співі переможного гімну “З нами Бог”, яким ми висловлюємо нашу віру в те, що різноманітні катаклізми, негаразди та труднощі неспроможні протиставитись Всемогутньому Богові, з Яким і в Якому перемагаємо. Цим «щитом віри» ми зможемо «згасити всі розпечені стріли лукавого» (пор. Еф. 6,16). Навіть у найскладніших обставинах нашого сьогоденного життя маємо ясно усвідомлювати, що Господь здатний перетворити наші болі й страждання на блаженство та радість.
Немало було тих «розпечених стріл» упродовж історії Христової Церкви на українських землях. Зокрема, в минулому столітті і в теперішній час наш народ і Церква зазнали численних поневірянь і гонінь від імперських людиноненависницьких і богоборчих сил. Проте, просвічені світлом Вифлиємської зорі, ми впевнено ідемо крізь труднощі і перешкоди. Тому дякуємо Господеві за все, що Він вчинив для нас, та, поклоняючись сьогодні новонародженому Ісусові, разом із мудрецями і пастухами принесімо Йому подячні дари – поклоніння, молитву і наше праведне життя.
Дорогі в Христі! Вітаю кожного з нагоди світлого празника Христового Різдва і прошу Вас передавати різдвяні вітання тим, хто з різних причин зараз перебуває далеко від рідної домівки. Збираймося разом родиною і спільнотою, єднаймося духовно з хворими, ув’язненими та подорожуючими, щоб дати їм відчути тепло Різдва Христового та висловити вдячність Богові за те, що Він є посеред нас і провадить нас Своєю невидимою десницею. Ділячись різдвяною радістю, продовжуймо і розвиваймо наші різдвяні традиції і звичаї, якими так багатий наш боголюбивий народ.
Нехай Різдво Христове стане для всіх нас особливим об’явленням Бога у наших серцях, скріплюючи нашу віру в Божу опіку, сповнюючи нас надією на здійснення в Бозі наших сподівань та обдаровуючи нас благодаттю любові до всіх оточуючих. Нехай світло Вифлеємської зорі освітить наші серця та буде дороговказом на дорогах нашого життя. Новонароджений Христос у Новому 2018 році Божому нехай дарує усім благе і мирне життя, благословить усіх нас своєю благодаттю та просвітить світлом правди. Ангельська пісня: «Слава у вишніх Богові і на землі мир, у людях благовоління» (Лк. 2, 14), - нехай завжди лунає у наших серцях та об’єднає усіх нас у благородній та святій меті – служінню Богові та Україні.
Закликаємо братів та сестер з Московського Патріархату єднатись в Єдину Помісну Українську Православну Церкву, а не знаходитись в структурі, котра не засуджує агресію проти нашого народу і тримає тісний зв'язок з чужим патріархом .

Від віруючих, духовенства та від себе особисто щиро вітаю депутатів Верховної Ради України Медуницю О. В., Сугоняко О. Л., Голову Сумської обласної державної адміністрації М. О. Клочка та Голів районних державних адміністрацій, Голову Сумської обласної Ради В. М. Токаря та Голів районних, селищних та сільських рад, Сумського міського Голову О. М. Лисенка та всіх міських Голів Сумщини з Новим 2018 Роком, Різдвом Христовим та Святом Йордану. Нехай ясна дорога, яку стелять ці Різдвяні свята, буде мирною, багатою та щедрою для нашої Батьківщини і кожної Української родини.
Особливо вітаю всіх хто обороняє країну на Сході та волонтерів і людей, що захищають сьогодні Вітчизну любими доступними способами.
Щиро вітаємо наших воїнів, молимось за тих, що сьогодні в полоні, тих, за що заліковують фронтові рани, з особливими словами молитви і вітання звертаюсь до тих матерів і жінок, котрі втратили своїх синів та чоловіків на фронті - Героїв нашого народу.
Вітаємо тих українців котрі в нестерпних умовах війни переносять тяготи фронтової зони, вітаємо тих людей які стали вимушеними біженцями на своїй землі. Вітаємо земляків, котрі проживають далеко від Батьківщини, але свято підтримують Україну в цей важкий час. Нехай Господь допомагає нам усім відстояти свою Батьківщину та збудувати європейську державу за яку дорого заплачено мільйонами українських життів.
Запрошуємо Вас з родинами та Ваших друзів на святкові Різдвяні богослужіння до Свято-Воскресенського кафедрального козацького собору (площа Незалежності,19 - навпроти загсу), які починаються 7 січня о 900.


Нехай Новонароджений Христос наповнить Ваші серця радістю та благословить миром і любов’ю на многії і благії літа.

2017/2018 рік
+Мефодій, архієпископ Сумський і Охтирський

місто Суми