ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ
Розмістив Admin на March 28 2018 - 12:47:50



ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ Високопреосвященнійшого Мефодія, архієпископа Сумського і Охтирського, боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним Сумської єпархії
Української Православної Церкви Київського Патріархату

Розширені новини

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ
Високопреосвященнійшого Мефодія, архієпископа Сумського і Охтирського, боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним Сумської єпархії
Української Православної Церкви Київського Патріархату


ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Дорогі брати і сестри!

«Радуйтесь!» (Мф. 28, 9). Це вітання було першим словом Ісуса Христа після Його воскресіння. Воно глибоко знаменне й утішне не тільки для мироносиць, до яких було звернуте раніше від інших; не тільки для апостолів, але й для всіх християн, які нині урочисто святкують Воскресіння Христове. Чому Воскресіння Христове наповнює душі віруючих живим захопленням, піднесеною духовною радістю?
До Воскресіння Христового людство у великій більшості не мало живої надії на безсмертя і воскресіння. Віра в життя після смерті була досить неясною і непевною навіть у великих мудреців стародавнього світу. В юдейському народі була надія на безсмертя і воскресіння, і нею втішалися праотці і пророки. Однак ця надія, ґрунтуючись на очікуванні обіцяного Спасителя, Який має знищити смерть, була тільки ще сподіванням, яке не мало незаперечного доказу. Крім того, свідомість своєї гріховності тривожила людину і ослабляла в ній віру у воскресіння для блаженного життя.
Воскресіння Ісуса Христа, Який переміг смерть, дало нам тверду надію майбутнього нашого воскресіння. Апостол Павло ставить наше воскресіння в тісну залежність від Воскресіння Христового. Як через родоначальника людства, що вчинив гріх, — Адама — всі люди підкорилися законові смерті, так у духовному родоначальникові Ісусі Христі воскреснуть і будуть вічно жити усі ті, хто духовно з’єднаний з Ним вірою ( І Кор. 15, 20–22, 47–48).
Ось чому ідея воскресіння, ідея перемоги життя над смертю, хоч і незбагненна, але за природою людською і прагненнями людини є близькою людському розуму. Людина може повноцінно втішатися життям, вважати його найбільшим добром і щастям лише тоді, коли в неї є надія на життя вічне. Хіба могли б ми жити, веселитися, працювати, навіть терпіти страждання, якби ми були цілком пригнічені фактом неминучості смерті? Ні, лише віра в перемогу життя над смертю дає людині силу жити і навкруги себе бачити утвердження життя.
Що таке всесвіт з його мінливістю і тимчасовістю всіх організмів, що його населяють? Це є не що інше, як всесвітнє кладовище, на якому щохвилини, на всіх його просторах, ми бачимо смерть. І людина не може не визнавати цих фактів смерті, але вона відкидає смерть. Для людини світ — не царство смерті, а навпаки — царство перемоги життя, царство подолання смерті життям. Коли своїм розумом ми осягаємо минуле, то помічаємо, що все те, що було колись, померло і його вже не стало. Але люди ніби закривають очі на те, що померло, а звертають увагу на те, що тоді жило; вивчають життя через минуле, навіть на руїнах смерті.
Для людини смерть і воскресіння мають велике духовне значення. З моральної точки зору, смерть є гріх, а воскресіння — перемога над гріхом, подолання гріха. Людство, «мертве через злочини і гріх» (Еф. 2, 1), завжди прагне й морального воскресіння, єднання з найвищим добром, яке мало б вічне значення.
За останні століття наука зробила багато для полегшення людської праці, але любові, надії, утіхи й радості, як це ми маємо у Христі, ніяка наука не може нам ні дати, ні чимось замінити. Ми любимо нашу багатостраждальну Україну, любимо її природу, наші поля, ліси і луги; на рідній землі нам легше працювати, легше й помирати; але ця любов дає нам повне задоволення тільки тоді, коли ми єднаємося з вічним Божим життям, коли й на саму природу ми будемо дивитись, як на дар Божий, і не будемо руйнувати Божу природу своєю гріховною діяльністю. Незабруднена природа має велике значення для людини, але що вона значить, коли нема життя!? Ми хочемо вічно жити, і тільки Христос, що воскрес із мертвих, говорить нам: «Я є хліб життя; хто вірує в Мене, має життя вічне» (Ін. 6, 47–48).
У складних нинішніх умовах, коли Україна переживає війну, тяжке економічне становище, наша віра у вічне життя дає нам силу перемагати страждання і вірити в те, що після Голгофи настане Воскресіння, наш український народ переможе у війні, подолає всі негаразди сьогодення і з Божою допомогою буде жити в мирі і добробуті.
Наша свята Церква закликає всіх віруючих до миру і злагоди.
В ці радісні пасхальні дні сердечно вітаю вас, дорогі отці, браття і сестри, з святом Пасхи Христової і молитовно бажаю, щоб Воскреслий Христос зміцнив наші душевні й тілесні сили і дарував усім нам благодатну допомогу перенести всі випробування, які випали на нашу долю. Нехай ніщо не потьмарює в нас духовної радості. Будемо благати Воскреслого Христа, щоб Він послав Україні духовне оновлення, дарував людям Своїм силу і благословив усіх нас миром.

Вітаю захисників нашої Вітчизни, котрі стали на передній рубіж боротьби за свободу України: “Бо немає більшої від тієї любові, як хто душу свою покладе (віддасть життя своє) за друзів своїх” (Єв. Мф:26,20-29). Вітаю також волонтерів та всіх хто об’єднаний в захисті нашої Вітчизни.
Поздоровляю Голову Сумської обласної державної адміністрації Клочка Миколу Олексійовича та Голів районних державних адміністрацій, Голову Сумської обласної ради Токаря Володимира Миколайовича та Голів районних рад, Сумського міського Голову Лисенка Олександра Миколайовича та всіх міських та сільських Голів Сумщини, вітаю всіх Голів козацьких, громадських та патріотичних організацій Сумщини та депутатів усіх рівнів. Дякую за понесені труди на благо України та Української Православної Церкви Київського Патріархату. Пам’ятаймо про скороминучість земного життя, встигаймо робити добро, дбаймо про свою Україну, яка для кожного громадянина є батьківським домом в якому ми можемо найбільш повноцінно організувати своє духовне і фізичне.



Вітаю також зі святом усіх земляків-сумчан, які перебувають за межами своєї Батьківщини і не забувають своїх прабатьківських коренів, щоб дух наших славних предків завжди перебував з нашим народом.
Нехай воскресне і наша всеукраїнська правда на нашій рідній землі!




ХРИСТОС ВОСКРЕС!

ВОІСТИНУ ХРИСТОС ВОСКРЕС!


З молитвою за Вас і Ваші родини,
архієпископ Сумський і Охтирський

+ Мефодій
Пасха Христова року Божого 2018-го, місто Суми