Пасхальне послання
Розмістив Admin на May 05 2024 - 17:47:40



Пасхальне послання
Високопреосвященнійшого Мефодія архієпископа Сумського і Охтирського боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним
Сумської єпархії Православної Церкви України

Розширені новини

Пасхальне послання
Високопреосвященнійшого Мефодія архієпископа Сумського і Охтирського боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним
Сумської єпархії Православної Церкви України

Христос Воскрес!
Дорогі брати і сестри!
«Я живу, і ви будете жити», запевнює Спаситель Господь. Людина не має вічного життя сама від себе. Незнищенність людської душі само собою не є вічним життям, а лиш існуванням, позбавленим змісту. Життя починається буттєвою взаємністю та приналежністю людини до того, хто сам є Життям, Правдою і Любов’ю, а тому вічним Триєдиним Богом. Справжнє життя – це взаємний стосунок любові започаткований Богом до людини. Воскресінням Христа її життя остаточно отримало вічний вимір.
Христове воскресіння є початком нового створіння, для якого скасована смерть та відкрита дорога до вічності у Бозі. Але передовсім воно є запевненням Божого миру для людства, всюди та назавжди.


Сьогодні, на Великдень, ми проживаємо ситуацію, подібну як апостоли в Єрусалимі. Замкнуті в домі, опановані страхом та невідомістю з майбутнього, вони були шоковані появою воскреслого Учителя, який сказав їм: «Мир вам»! Це було не просто вітання, але урочисте вручення учням Божого миру, який обновляє усе створіння. Цей мир Пасхальний, він приходить з воскресінням, бо спочатку Христос мав здолати ворогів – гріх і смерть, та примирити світ з Отцем. Живий і воскреслий Ісус замість докорів робить їх своїми апостолами до світу: «Як Отець послав мене, так і я посилаю вас. Прийміть Духа Святого».
Коли Ісус дає апостолам Святого Духа, то починає через них здійснювати місію спасіння та відновлення всього світу, і запрошує до цього й нас. Йдеться не про те, що маємо робити ми, але передусім, що він хоче робити через нас силою свого Духа. Слово воскреслого, живе та діяльне, є для нас творчим джерелом, з якого черпаємо життєву силу, впевненість та відвагу свідчити та жити згідно своєї віри, без огляду на обставини і виклики місця та часу.


Сьогодні тривоги та смуток гнітять нас, а наше життя є повне небезпек та жертв, але ми знаємо, на кого уповати: на воскреслого Ісуса. Він знає наші рани, рани нашого народу, нашої землі! Це рани, які болять, постійно роз’ятрювані ненавистю і насильством війни, яку веде супроти України російський агресор. Вбивства, руйнування та мародерства він оправдує манією свого «месіанського» послання, побудованого на абсурдних псевдоісторичних і псевдорелігійних теоріях та відвертій брехні. І це жахіття благословляє ієрархія російської православної церкви.


Узурпація ролі «месії» нагадує образ Антихриста, і в принципі є наслідком брутального спотворення злом людської природи. Тому політично-релігійна ідеологія «російкого міра», є сатанинським способом самоутвердження, посередництвом терору в цивілізованому світі, орди з рабською нігілістичною «культурою», тоталітарною владою та загарбницькими амбіціями.


Війна своєю суттю є проявом зла, яке ніколи не може мати частки у Бозі і його творінні. Вона є виявом гріховної смерті, провісником краху ідеології, яка привласнює собі останнє слово, нищить всяке добро та можливість людського співжиття, любові і творення. Тому ведення загарбницької війни під абсурдною маскою захисту вищих інтересів, оборони добра чи традиційних цінностей, притому брутально глумлячись над євангельськими цінностями та гідністю і свободою людей, є знаком агонії агресора.


Три дні Великодня об’єднують наше життя довкола серця християнської віри: страждань, смерті та воскресіння Ісуса Христа. Це дні, які творять один Великий День Божої остаточної перемоги життя над смертю, добра над злом. Ми є її учасниками, і це дає нам силу сказати «ні» кожній зневірі та зухвальству зла. Торжеством воскресіння небо і земля об’єднані у вічному мирі, яким є запевнена і перемога нашого Українського народу у справедливій боротьбі проти російських загарбників. Христове воскресіння є знаменням народження нового світу, який, не без нашої співучасті, Господь хоче творити для всіх людей.

У цей святковий Великодній день вітаю захисників нашої Вітчизни, котрі стали на передній рубіж боротьби за свободу України: “Бо немає більшої від тієї любові, як хто душу свою покладе (віддасть життя своє) за друзів своїх” (Єв. Мф:26,20-29).
Від віруючих, духовенства та від себе особисто щиро вітаю Голову Сумської обласної військової державної адміністрації В. М. Артюха та Голів районних державних адміністрацій, Голову Сумської обласної Ради В. М. Федорченка та Голів районних, селищних та Голів ОТГ, Голову Сумської міської військової адміністрації Олексія Дрозденка та всіх міських Голів Сумщини, вітаю всіх Голів козацьких, громадських та патріотичних організацій Сумщини, депутатів усіх рівнів, вітаю всіх хто знаходиться в горнилі війни з агресором, волонтерів, медиків і людей, що захищають сьогодні Вітчизну любими доступними способами. Щиро вітаємо наших воїнів, що сьогодні в полоні, тих, що заліковують фронтові рани, з особливими словами молитви і вітання звертаюсь до тих матерів і жінок, котрі втратили своїх синів та чоловіків на фронті і стали Героями нашого народу. Вітаємо тих українців котрі в нестерпних умовах війни переносять тяготи фронтової зони, вітаємо тих людей які стали вимушеними біженцями на своїй землі. Також щиро вітаємо представників тих народів, які стали в цей важкий час для нашого народу поруч з українцями. Нехай Господь оберігає їхнє життя та допомагає нам усім відстояти свою Батьківщину та збудувати європейську державу за яку дорого заплачено мільйонами українських життів.
Нехай воскресне і наша всеукраїнська правда на нашій рідній землі!
Молитовно бажаю рясно насолодитися духовною радістю Воскресіння Христа Спасителя та запрошуємо Вас з родиною та Ваших друзів на святкові богослужіння у Свято-Воскресенському кафедральному соборі м. Суми, пл. Незалежності, 19 (навпроти загсу):


04 травня (субота) - 9:00 - Божественна Літургія з освяченням пасок.

05 травня (неділя) – 5:00 – Пасхальна Божественна Літургія,
7:00 - Освячення пасок.


Христос Воскрес!
Воістину Христос Воскрес!
З молитвою за Вас і Ваші родини,
архієпископ Сумський і Охтирський


+ Мефодій


Пасха Христова року Божого 2024-го, місто Суми